Vad är triggerfinger?
Triggerfinger är en åkomma som orsakar en låsning i ett eller flera fingrar. Låsningen kan vara smärtsam. Ibland kan fingrets böjsena fastna ordentligt och du behöver hjälpa till med andra handen för att lossa fingret.
Symtom
Ett eller flera fingrar fastnar eller hakar upp sig i böjt läge. Vanligen är det ömt i handflatan i höjd med knogen när man greppar runt ett föremål.
Orsak till triggerfinger
Fingrarnas böjsenor går i en senskida. Om senan är förtjockad av inflammation blir det trångt inne i senskidan och fingret kan då fastna.
Trots att detta är en vanlig åkomma kan man oftast inte påvisa någon yttre orsak, men tillståndet kan komma efter överansträngning. Triggerfinger är något vanligare förekommande hos kvinnor men drabbar även män. Det finns en ökad risk vid diabetes och reumatiska sjukdomar, men kan också uppkomma på grund av lokal inflammation eller efter överansträngning.
Behandling
Antiinflammatoriska tabletter har vanligen dålig effekt. Kortisoninjektion i senskidan kan hjälpa, men ofta endast tillfälligt. Operation rekommenderas om förbättring uteblir trots dessa åtgärder.
Operationen tar ungefär 15 minuter. Ingreppet görs i lokalbedövning. Du kan inte se själva operationsområdet eftersom armen är inklädd och avskärmad med ett skynke.
Vid operationen delas det trånga partiet på senskidan, så att senorna får större utrymme och kan löpa obehindrat.
Förväntan på ingreppet är att man återfår normal rörlighet i det opererade fingret inom några veckor. Det kan kvarstå en svullnad och ömhet i operationsområdet under några månader efter ingreppet.
Du kan åka hem direkt efter operationen men det är inte lämpligt att köra bil direkt efteråt eftersom du kan vara påverkad och trött.
Du kan ha ont och känna obehag de första dagarna efter operationen. Då kan det vara bra att ta smärtlindrande läkemedel, t ex Alvedon eller Panodil.
För att inte blöta ner förbandet vid dusch, rekommenderas att du sätter en plastpåse om handen som fästs med tejp.
Efter operationen har man ett mjukt förband. Fingrarna är fria och får användas. Efter cirka två veckor tas förbandet och stygnen bort vid besök på ABC Ortopedis mottagning på Kungsholmen. Efter det behövs vanligtvis inget förband. Du kan tvätta handen som vanligt med tvål och vatten.
Komplikationer
Det är sällsynt med komplikationer. Om något avviker från det förväntade, tex svår värk, blödning eller feber, ta kontakt med mottagningen under dagtid via länk på vår hemsida, abcortopedi.se alternativt ring på det journummer som du får på operationsdagen. Kvällar, helger och röda dagar kontakta 1177, eller besök närmsta närakut.
Sjukskrivning
Om du har ett arbete som inte frestar på handen kan du arbeta redan några dagar efter operationen men om du har ett fysiskt tungt arbete kan det bli aktuellt med sjukskrivning i 2–4 veckor efter operationen.
Rehabilitering
Det är vanligt att hand och fingrar svullnar, och att man får ont det närmaste dygnet efter operationen. Det är viktigt att redan från början förhindra svullnad. Det gör du genom att vid behov hålla handen i högläge (ovanför hjärthöjd). När du sitter ner kan du avlasta handen mot en kudde eller liknande. Det är också bra att kortare stunder låta arm och hand hänga och pendla normalt när du rör dig för att undvika spänningar och smärtor i nacke och axel. Rör på axel, armbåge och fingrar varannan timme under dagen, för att inte stelna till.
Efter att stygnen har tagits kan du påbörja träning. Använd den opererade handen i normala vardagsaktiviteter och öka successivt belastningen så att du återfår en god funktion i din hand.
Du kan vid behov boka tid hos en arbetsterapeut, kontakta gärna Stockholms Sjukhems Rehab på tel 08-12283150. Fler mottagningar hittar du på 1177.se.