Ganglion

Vad är ganglion?

Ganglion är en vätskefylld utbuktning som bildas i anslutning till en led eller senskida. Det sitter oftast på handryggen men förekommer också på handflatesidan och på fingrarna.  Ett ganglion kan orsaka smärta och försvåra rörligheten i handen, men är oftast inte smärtsamt.

Symtom

Man får oftast inga symtom, men ibland kan ett ganglion kännas ömt eller göra ont.

Orsak till ganglion

Orsaken bakom ganglion är okänd men följande faktorer kan inverka:

  • Medfödda, svaga områden i ledkapseln – framförallt hos tonåringar och unga vuxna.
  • Degenerativa faktorer – främst hos vuxna.

 

Behandling

  • Försvinner ofta spontant.
  • Arbetsterapeut kan hjälpa dig med råd och avlastande förband rekommendera ett handledsskydd.
  • Gangliet kan behöva opereras bort om det inte försvinner och/eller fortsätter ge besvär.

Information vid operation 
av ganglion

Operationen

Operationen utförs i dagkirurgi och tar ungefär 15-20 minuter. Ingreppet görs i lokalbedövning och den opererande läkaren bedömer vilken typ av bedövning som passar dig bäst. Ganglion på handflatesidan av handleden sitter ofta djupare och här kan det behövas narkos med en kortare sövning då operationen tar längre tid. Du kan inte se själva operationsområdet eftersom området är inklätt och avskärmat med ett skynke.

Efter operationen får du ett mjukt förband. Fingrarna är fria och rörliga utanför förbandet.

Efter operationen

Du kan åka hem direkt efter operationen men det är inte lämpligt att köra bil direkt efteråt eftersom du kan vara påverkad och trött.

Handen bör de första dagarna hållas i högläge för att motverka svullnad. Rörelseträning av handen bör inledas snarast.

Du kan ha ont och känna obehag de första dagarna efter operationen. Då kan det vara bra att ta smärtlindrande läkemedel, t ex Alvedon eller Panodil.

För att inte blöta ner förbandet vid dusch, rekommenderas att du sätter en plastpåse över handen som fästs med tejp.

Efter cirka två veckor tas förbandet och stygnen bort vid besök på ABC Ortopedis mottagning. Efter det behövs vanligtvis inget förband. Du kan tvätta handen som vanligt med tvål och vatten.

Övrig information

Komplikationer

Det är sällsynt med komplikationer. Om något avviker från det förväntade, tex svår värk, blödning eller feber, ta kontakt med mottagningen under dagtid via länk på vår hemsida, abcortopedi.se alternativt ring på det journummer som du får på operationsdagen. Kvällar, helger och röda dagar kontakta 1177, eller besök närmsta närakut.

Sjukskrivning

Det brukar ta 3-4 veckor innan handen kan användas relativt normalt igen. Om du har ett arbete som inte frestar på handen kan du arbeta redan några dagar efter operationen. Du kan bli sjukskriven längre om du har ett tungt manuellt arbete.

Rehabilitering

Efter att stygnen har tagits kan du påbörja träning. Använd den opererade handen i normala vardagsaktiviteter och öka successivt belastningen så att du återfår en god funktion i din hand.

Vi rekommenderar att du bokar tid hos en arbetsterapeut, kontakta gärna Stockholms Sjukhems Rehab på tel 08-12283150. Fler mottagningar hittar du på 1177.se.